Blog

Onrust laait op bij Lunet zorg, klagend personeel stuit op een muur

in Algemeen oktober 9, 2020

EINDHOVEN – Grote actiebijeenkomsten worden verhinderd door corona maar het personeel van Lunet zorg roert zich. Werknemers van het grote zorgbedrijf klagen over een hoog verloop, hun rooster, hoge werkdruk en gebrek aan inspraak.

Een petitie werd voor de zomer al bijna zevenhonderd keer ondertekend en vakbond FNV Zorg & Welzijn is vorige week begonnen met een peiling onder het personeel over de grootste zorgen.

Plotseling vertrek

Een nieuwe, centrale roostermethode verstoort de balans tussen werk en het privéleven van de medewerkers, zegt de vakbond onder andere. Verder bestaat de vrees dat de gedwongen samenvoeging van dagbesteding en wonen door corona vanwege de kostenbesparing een blijvertje is. 

Vorige week werd het personeel ook nog eens verrast door het plotselinge vertrek van bestuurslid Leonore Biegstraaten. Zij werd nog maar tien maanden geleden binnengehaald, juist voor een kwaliteitsverbetering in de zorgportefeuille. Intern zijn persoonlijke redenen genoemd als de reden voor haar afscheid. Het vertrek past echter ook bij het hoge verloop onder leidinggevenden. Directeuren, managers en teamleiders lopen achter elkaar de deur uit.

Woonzorgpark De Donksbergen van Lunet zorg in Duizel

Woonzorgpark De Donksbergen van Lunet zorg in Duizel © Bert Jansen/DCI Media

Veel wisselingen

,,Er zijn heel veel wisselingen en daar klaagt het personeel over maar wij tasten in het duister over de oorzaken’’, zegt FNV-consulent Angela Jansen. 

De vakbond probeert al maanden in gesprek te komen met het bestuur van Lunet zorg maar wordt steevast buiten de deur gehouden. Jansen: ,,Ze willen niet luisteren naar het personeel. Het is te bizar voor woorden.’’

Jansen vertelt dat een grote actiebijeenkomst met aanbieding van handtekeningen in mei niet kon doorgaan wegens corona. In juli heeft een klein groepje medewerkers actiegevoerd op de parkeerplaats bij het hoofdkantoor in Eindhoven. Ook die poging om in gesprek te raken, was zonder resultaat.

Lunet zorg zegt dat de ondernemingsraad (OR) de gesprekspartner is. ,,Onze OR vertegenwoordigt de medewerkers. Met vakbonden praten we over vakbondszaken’’, aldus een woordvoerder. Op de klachten van het personeel, gaat Lunet niet in. Ook de OR gaat niet in op vragen.

Klokkenluiders en familievereniging

Lunet zorg biedt in de regio Eindhoven met circa 2600 personeelsleden hulp aan ongeveer 2800 mensen met een verstandelijke beperking. Signalen over problemen binnen het zorgbedrijf zijn niet nieuw. Eerder dit jaar stapten vijf anonieme klokkenluiders uit de schaduw met gelijkluidende klachten over dochterbedrijf Centrale24.

Vorig jaar werd al een familievereniging opgericht vanwege ongerustheid over de zorg bij Lunet. ,,Er is heel veel onrust onder personeel en ouders en dat merken we ook aan cliënten. We houden ons hart vast’’, zegt voorzitter Hennie van Schooten over de recente ontwikkelingen.

De familievereniging is verrast en verdrietig door het vertrek van Leonore Biegstraaten bij wie juist wel een ingang en luisterend oor was gevonden. ,,We hadden onze hoop op haar gevestigd.’’

Huidig bestuurslid Ronald de Lange neemt volgend jaar de rol over van topman Loet Smeets die zijn vertrek in maart al aankondigde. Lunet gaat op zoek naar versterking, aldus de woordvoerder.

Bron: https://www.ed.nl/